BỆNH NGOẠI KHOA: NHỮNG ĐIỀU CẦN BIẾT

DANH MỤC CHIA SẼ
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

  Chắc hẳn đâu đó trong cuộc sống bạn thỉnh thoảng đã từng nghe nói đến những từ “bệnh ngoại khoa”, “phẫu thuật (mổ)”… Mặc dù vậy, chưa chắc ai cũng hiểu biết những bệnh lý nào gọi là “bệnh ngoại khoa”? phương thức điều trị những bệnh này như thế nào? Phẫu thuật (mổ) là gì? Tại sao phải mổ? Bác sĩ nào được phép mổ?…

1. Bệnh ngoại khoa là gì?

  Tất cả các bệnh lý xảy ra là do sự rối loạn hoạt động hay thay đổi cấu trúc của các cơ quan trong cơ thể, và hầu hết chúng cần được điều chỉnh lại bằng thuốc men. Tuy nhiên, có một số bệnh lý cần phải được sửa chữa và điều chỉnh lại nhờ vào sự can thiệp của phẫu thuật, các bệnh lý này được gọi là “bệnh ngoại khoa”.

  “Phẫu thuật” là những kỹ thuật mổ xẻ để lấy bỏ đi hoặc sửa chữa lại những cơ quan trong cơ thể đã bị hư hỏng, với mục đích đưa cơ thể hoạt động trở lại bình thường hoặc gần như bình thường. Thực hiện những kỹ thuật này là những bác sĩ (phẫu thuật viên-PTV) hiểu rõ về cơ thể con người, quá trình bệnh lý và hơn hết là họ đã được huấn luyện thành thục những thao tác như: cột, cắt, xẻ, may… trên những cơ quan của người bệnh.

  “Ngoại khoa” là một nhánh của y học liên quan đến việc điều trị, quản lý và đánh giá một loạt các tình trạng y tế, chẳng hạn như ung thư và ghép tim. Trong một số trường hợp, phẫu thuật cũng có thể được thực hiện cho mục đích thẩm mỹ (ví dụ: căng da mặt, thu nhỏ ngực, v.v.). Vì thế Ngoại khoa là phương pháp điều trị rất hiệu quả và nhanh chóng cho những bệnh lý mà thuốc men không chữa được, nhưng đó cũng là một phương pháp mang nhiều nguy hiểm tiềm ẩn trong quá trình điều trị cho người bệnh.

  Các bác sĩ trực tiếp tham gia phẫu thuật được gọi là “phẫu thuật viên”, và họ sẽ phải được giáo dục toàn diện. Ngoài 6 năm học ở trường đại học y khoa, tiếp đó họ sẽ phải tham gia phụ tá cho các PTV có kinh nghiệm trong việc điều trị và phẫu thuật cho người bệnh ít nhất 2 năm nữa. Sau đó họ sẽ được học chuyên môn sâu trong các lĩnh vực khác nhau về thần kinh, tim mạch, tiêu hóa, hô hấp… Việc đào tạo chuyên môn sẽ phải cần thêm 2 năm nữa hoặc dài hơn tùy vào mong muốn của PTV.

2. Mục tiêu của việc điều trị ngoại khoa

• Đảm bảo người bệnh không phải chịu những đau đớn, khó chịu và quá trình phục hồi không cần thiết.

• Đề xuất kỹ thuật thủ thuật, phẫu thuật phù hợp nhất để điều trị bệnh, hoặc giảm các triệu chứng.

• Làm cho người bệnh hiểu đầy đủ các rủi ro hoặc biến chứng tiềm ẩn của thủ thuật, phẫu thuật.

• Phác thảo một kế hoạch thủ thuật, phẫu thuật cho người bệnh mà PTV sẽ phải thực hiện.

• Theo dõi tiến trình và sự hồi phục của người bệnh, đặc biệt là trong 24 đến 48 giờ đầu tiên sau khi phẫu thuật.

3. Gia đình và người bệnh cần chuẩn bị gì trước khi đi phẫu thuật?

  Khi bác sĩ của bạn thông báo cho bạn hay là bệnh cần thiết phải phẫu thuật thì bạn cần phải chuẩn bị như thế nào?

• Đối với những trường hợp mổ cấp cứu bạn sẽ được chuẩn bị và kiểm tra mọi thứ ngay tại bệnh viện. Bác sĩ sẽ làm xét nghiệm máu để xem các chỉ số hoạt động của gan, thận, các chỉ số về chức năng đông máu và số lượng các tế bào máu. Chụp x-quang tim phổi và điện tâm đồ để xem tim phổi hoạt động bình thường không? nếu cần sẽ được kiểm tra thêm siêu âm tim. Sau đó Bác sĩ gây mê sẽ khám qua để đánh giá công việc gây mê để phẫu thuật. Việc của bạn phải làm là thông báo cho các bác sĩ biết những bệnh lý gì mà mình mắc phải, có đang dùng những thuốc gì không, dị ứng với thuốc gì không? và không quên hỏi kỹ bác sĩ phẫu thuật của mình về tất cả những gì liên quan đến cuộc mổ mà bạn muốn biết thêm. Không được ăn uống gì và bình tâm chờ đợi đến khi vào phòng mổ.

• Đối với những bệnh không cấp cứu, bạn nên ăn nhẹ vào đêm trước mổ, ngưng các thuốc kháng viêm hay chống đông máu trước mổ khoảng 1 tuần. Có thể tiếp tục uống thuốc tim mạch, tiểu đường nhưng ngưng thuốc trong ngày phẫu thuật. Vào ngày mổ bạn nên nhịn ăn uống hoàn toàn, tắm rửa sạch sẽ, đại tiểu tiện trước khi vào phòng mổ. Trong những trường hợp có bệnh tim mạch như cao huyết áp, thiếu máu cơ tim, bệnh phổi hay tiểu đường chưa ổn định, có thể bác sĩ sẽ cho bạn điều trị nội khoa trước khi quyết định phẫu thuật. Một số bệnh đại trực tràng cần phải rửa ruột hay uống thuốc xổ để làm sạch thì bác sĩ sẽ hướng dẫn thực hiện như thế nào cho nhập viện trước vài ngày.

• Một số bệnh phẫu thuật khác như bướu giáp, sỏi túi mật, thoát vị bẹn…, bác sĩ có thể cho thực hiện các xét nghiệm tầm soát buối sáng và phẫu thuật vào buổi trưa nếu mọi thông số cho phép.

4. Chăm sóc người bệnh sau mổ?

• Khi hồi tỉnh sau mổ, bác sĩ sẽ dùng thuốc để bạn không thấy đau và không bị ói. Bạn nên ngồi dậy sớm và tập đi lại ngay khi có thể (trong vòng 24 giờ đầu), đi vệ sinh và đi quanh giường bệnh, điều này có thể tránh biến chứng sau mổ.

• Nếu không có căn dặn gì đặc biệt, bạn có thể uống nước hay ăn cháo khi thấy đói, ăn uống trở lại bình thường sau 2-3 ngày, xuất viện sau 1 vài ngày. Đau vết mổ sẽ giảm dần mổi ngày và đau nhiều hơn khi vận động, đây là điều bình thường. Khoảng 7 đến 10 ngày bạn không còn cảm giác đau nữa.

• Thông báo với bác sĩ nếu bạn có một trong những dấu hiệu sau: đau bụng hay đau vết thương liên tục và dữ dội, ói và bụng chướng căng, sốt cao – lạnh run, chảy dịch qua vết mổ…

5. Những biến cố có thể xảy ra cho người bệnh trong và sau mổ?

• Khi phải can thiệp ngoại khoa để điều trị bệnh thì có thể xảy ra những biến cố liên quan đến gây mê, phẫu thuật và quá trình lành bệnh sau mổ. Tuy có rất nhiều loại biến chứng có thể xảy ra nhưng tỷ lệ xảy ra lại cực kỳ thấp trên những bệnh nhân khỏe mạnh

• Những biến chứng thường gặp hơn trong và sau phẫu thuật là: chảy máu, nhiễm trùng vết mổ. Ngoài ra phẫu thuật trên đường tiêu hóa còn có thể gặp: liệt ruột, tắc ruột, xì dò miệng nối, viêm phúc mạc….

• Những bệnh nhân có bệnh mãn tính như tim mạch , phổi, tiểu đường … có thể có biến chứng như nhồi máu cơ tim, viêm phổi, tai biến mạch máu não…

• Các nguy cơ phẫu thuật không thể ngăn ngừa hoàn toàn được, tuy nhiên nếu được chú ý theo dõi chi tiết có thể giảm thiểu tác hại do các tai biến này gây ra. Chuẩn bị tốt bệnh nhân trước mổ, điều chỉnh tất cả các rối loạn, phẫu thuật nhanh chóng ít xâm hại, bệnh nhân tập vận động sớm sau mổ sẽ giúp hạn chế tối đa các nguy cơ của phẫu thuật.

6. Phẫu thuật nội soi là gì?

• Phẫu thuật nội soi là kỹ thuật mổ mới được phát triển trong khoảng 30 năm gần đây. Thay vì dùng bàn tay và nhìn trực tiếp vào phẫu trường, phẫu thuật nội soi thực hiện khi bác sĩ nhìn các bộ phận cơ thể gián tiếp qua màn hình bên ngoài nhờ hệ thống truyền hình mini đưa vào bên trong cơ thể và dùng các dụng cụ nhỏ như chiếc đũa để bóc tách, cắt đốt và khâu vá các cơ quan.

• Vì vậy phẫu thuật nội soi không cần đường mổ dài 15 – 20cm, mà chỉ cần 3 – 4 lỗ 1-1,5cm. Người bệnh sẽ ít đau hơn rất nhiều, mau hồi phục và thẩm mỹ. Hơn nữa, phẫu thuật nội soi có thể thực hiện dễ dàng hơn trong một số trường hợp vị trí mổ nằm sâu và phẫu trường được phóng đại nên mổ được thực hiện chính xác hơn.

• Cho đến nay phẫu thuật nội soi đã thay thế dần đến 75 – 80% các trường hợp mổ hở thông thường cho các chuyên khoa ngoại tổng quát – tiêu hóa, tiết niệu, phụ khoa, tai mũi họng, cơ xương khớp, lồng ngực…

• Tham vấn với bác sĩ khoa ngoại để có tư vấn và điều trị tốt nhất cho bệnh tật của bạn.

Nguồn: Hội Ngoại khoa Việt Nam.

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •   
 •   

852 bình luận

 1. I’ll right away grab your rss feed as I can’t to find your e-mail subscription link or e-newsletter service.
  Do you’ve any? Kindly permit me know in order that I may subscribe.
  Thanks.

 2. We stumbled over here different website and thought I might check things out.
  I like what I see so now i am following you. Look forward to looking into your web page repeatedly.

 3. I’ve been surfing on-line more than 3 hours these days, yet I never
  discovered any fascinating article like yours. It is beautiful value sufficient for me.
  Personally, if all web owners and bloggers made just right content
  material as you did, the web might be much more useful than ever before.

 4. Hi! I’ve been reading your web site for some time now and finally got the courage to go ahead and give
  you a shout out from Lubbock Tx! Just wanted to mention keep
  up the great job!

 5. I have realized that of all forms of insurance, health care insurance is the most dubious because of the issue between the insurance company’s obligation to remain profitable and the consumer’s need to have insurance plan. Insurance companies’ revenue on health and fitness plans are certainly low, hence some corporations struggle to earn profits. Thanks for the tips you write about through your blog.

 6. I have been browsing online more than 3 hours today,
  yet I never found any interesting article like yours.
  It is pretty worth enough for me. In my opinion,
  if all website owners and bloggers made good content as you did, the web
  will be much more useful than ever before.

 7. It is appropriate time to make some plans for the future and it is
  time to be happy. I have read this post and if I could I desire to suggest
  you few interesting things or suggestions. Maybe you could write next articles referring to this article.
  I desire to read even more things about it!

 8. Greetings! I’ve been following your site for a long time now and finally got the bravery to go ahead
  and give you a shout out from Lubbock Texas! Just wanted to mention keep up the fantastic work!

 9. It’s the best time to make some plans for the future
  and it is time to be happy. I’ve read this post and if I could I want to suggest you few interesting
  things or suggestions. Perhaps you can write next articles referring to this article.
  I want to read more things about it!

 10. Hi would you mind letting me know which hosting company you’re working with?
  I’ve loaded your blog in 3 completely different browsers and
  I must say this blog loads a lot quicker then most.
  Can you suggest a good web hosting provider at a fair price?
  Kudos, I appreciate it!

 11. I will immediately seize your rss as I can not in finding your email subscription hyperlink or e-newsletter service.

  Do you’ve any? Kindly permit me understand in order that I could subscribe.
  Thanks.

 12. Hi, I do believe this is an excellent website. I stumbledupon it 😉 I will return yet again since I book marked it.
  Money and freedom is the best way to change, may you be rich and
  continue to help others.

 13. I really like what you guys tend to be up too. This sort of clever work and exposure!
  Keep up the wonderful works guys I’ve included you guys to my own blogroll.

 14. Thanks for your article. I would also love to say a health insurance broker also works best for the benefit of the actual coordinators of your group insurance cover. The health agent is given a long list of benefits needed by individuals or a group coordinator. What any broker will is hunt for individuals and also coordinators which usually best fit those requirements. Then he offers his advice and if all sides agree, the broker formulates a binding agreement between the two parties.

 15. Hi there, i read your blog from time to time and i own a similar one and i was just wondering
  if you get a lot of spam comments? If so how do you stop it, any plugin or anything you
  can recommend? I get so much lately it’s driving me insane so any
  support is very much appreciated.

 16. Magnificent goods from you, man. I’ve understand your stuff previous to and you’re just extremely fantastic.
  I actually like what you’ve acquired here, really like what you
  are saying and the way in which you say it. You make it entertaining and you still take care of to keep it sensible.
  I cant wait to read much more from you. This is actually a great website.

 17. Greetings from Florida! I’m bored at work so I decided to check out your website
  on my iphone during lunch break. I really like the info you provide here and can’t wait to take a
  look when I get home. I’m amazed at how quick your blog loaded on my mobile ..
  I’m not even using WIFI, just 3G .. Anyhow, superb site!

 18. It’s perfect time to make some plans for the future and it is time to be happy.

  I have read this post and if I could I wish to suggest you some interesting things or
  advice. Maybe you can write next articles referring to this article.
  I want to read even more things about it!

 19. It’s the best time to make a few plans for the future and it’s time to be happy.
  I’ve read this publish and if I could I desire to counsel you
  few attention-grabbing issues or suggestions. Perhaps you can write next
  articles relating to this article. I desire to learn even more things about it!

 20. My brother recommended I would possibly like this website. He was totally right. This publish truly made my day. You cann’t imagine just how a lot time I had spent for this information! Thanks!

 21. Hi, I do think this is a great web site. I stumbledupon it 😉 I’m going to return yet again since
  I book-marked it. Money and freedom is the greatest way
  to change, may you be rich and continue to guide other
  people.

 22. I will immediately clutch your rss feed as I can not
  find your e-mail subscription link or newsletter service.
  Do you’ve any? Please permit me recognise so that I could subscribe.

  Thanks.

 23. I have been surfing on-line more than 3 hours these days, but I by
  no means discovered any fascinating article like yours.
  It’s lovely price sufficient for me. In my view, if all web owners and bloggers made
  just right content as you probably did, the net will likely be
  much more helpful than ever before.

 24. I’ll immediately seize your rss feed as I can not in finding your e-mail subscription link or e-newsletter service.
  Do you’ve any? Kindly allow me realize so that I could subscribe.
  Thanks.

 25. I have noticed that in unwanted cameras, exceptional receptors help to focus automatically. These sensors regarding some digital cameras change in contrast, while others make use of a beam associated with infra-red (IR) light, specifically in low light. Higher standards cameras sometimes use a mixture of both models and probably have Face Priority AF where the digicam can ‘See’ any face while keeping focused only upon that. Many thanks for sharing your thinking on this weblog.

 26. It’s the best time to make some plans for the future and it’s time
  to be happy. I’ve read this post and if I could I desire to
  suggest you some interesting things or advice. Perhaps
  you can write next articles referring to this article.

  I wish to read even more things about it!

 27. I have been surfing online more than three hours nowadays, but I by no
  means found any fascinating article like yours. It is beautiful worth sufficient for me.
  Personally, if all website owners and bloggers made excellent content as you did, the net will likely be much more useful than ever before.

 28. Hey There. I found your blog the use of msn. That is a very well written article. I will make sure to bookmark it and return to learn more of your helpful info. Thank you for the post. I will definitely return.

 29. It is perfect time to make some plans for the future and it is
  time to be happy. I have read this post and if I could I
  want to suggest you few interesting things or advice.

  Perhaps you could write next articles referring to this article.
  I want to read even more things about it!

 30. Hi there, just became alert to your blog through Google, and found that it is really informative. I am gonna watch out for brussels. I will appreciate if you continue this in future. A lot of people will be benefited from your writing. Cheers!

 31. It is the best time to make some plans for the future and it is time to be happy.

  I’ve read this post and if I could I want to suggest you some interesting things or
  tips. Maybe you could write next articles referring to this article.
  I wish to read more things about it!

 32. Hey there! I’ve been following your site for some time now and finally got
  the courage to go ahead and give you a shout out
  from Kingwood Texas! Just wanted to tell you keep
  up the fantastic work!

 33. I’ve been surfing online more than 2 hours today, yet I never found any interesting article like yours.
  It is pretty worth enough for me. Personally, if all webmasters and bloggers
  made good content as you did, the net will be a lot more useful than ever before.

 34. I’ve been surfing online more than 4 hours today, yet I never found any interesting article like
  yours. It’s pretty worth enough for me. In my opinion, if all webmasters and bloggers made
  good content as you did, the internet will be a lot
  more useful than ever before.

 35. Today, considering the fast life-style that everyone is having, credit cards get this amazing demand throughout the market. Persons throughout every area of life are using credit card and people who not using the card have lined up to apply for 1. Thanks for sharing your ideas on credit cards.

 36. When someone writes an piece of writing he/she retains the thought of a
  user in his/her brain that how a user can know it. Thus that’s why this post is great.

  Thanks!

 37. It’s the best time to make a few plans for the longer term and it
  is time to be happy. I’ve read this submit and if I could I desire to
  recommend you few fascinating things or advice. Perhaps you can write subsequent articles
  regarding this article. I wish to read even more issues approximately it!

 38. Incredible! This blog looks exactly like my old one! It’s on a totally different subject
  but it has pretty much the same page layout and design. Wonderful
  choice of colors!

 39. It’s appropriate time to make some plans for the future and it’s time to be happy.
  I have read this post and if I could I want to suggest you some interesting things or
  tips. Maybe you could write next articles referring to this article.
  I desire to read even more things about it!

 40. Based on my research, after a in foreclosure process home is marketed at a bidding, it is common for that borrower in order to still have a remaining balance on the bank loan. There are many loan providers who attempt to have all expenses and liens repaid by the upcoming buyer. Even so, depending on particular programs, legislation, and state laws there may be some loans which are not easily fixed through the exchange of personal loans. Therefore, the responsibility still lies on the consumer that has acquired his or her property in foreclosure process. Many thanks sharing your ideas on this blog site.

 41. I have been surfing online more than 2 hours today, yet I never
  found any interesting article like yours. It is pretty worth enough for me.
  In my opinion, if all web owners and bloggers made good content as
  you did, the web will be much more useful than ever
  before.

 42. You’ve made some decent points there. I looked on the net to find out more about
  the issue and found most individuals will go along with your views
  on this web site.

 43. I’ll right away grasp your rss feed as I can not to find your email subscription hyperlink or e-newsletter service.
  Do you have any? Please allow me recognise so that I may just
  subscribe. Thanks.

 44. I simply could not go away your web site prior to suggesting that I
  really enjoyed the standard information a person supply
  in your guests? Is gonna be back ceaselessly in order to check out new posts

 45. It’s appropriate time to make some plans for the future and it is time to be happy.
  I’ve read this post and if I could I wish to suggest you few interesting things or tips.
  Maybe you can write next articles referring to this article.
  I want to read more things about it!

 46. Thanks for your write-up. One other thing is that if you are disposing your property all on your own, one of the troubles you need to be aware of upfront is when to deal with house inspection reports. As a FSBO home owner, the key to successfully transferring your property along with saving money about real estate agent profits is information. The more you recognize, the simpler your property sales effort is going to be. One area that this is particularly important is assessments.

 47. Furthermore, i believe that mesothelioma is a extraordinary form of cancer that is normally found in those people previously exposed to asbestos. Cancerous cells form inside mesothelium, which is a safety lining which covers the majority of the body’s areas. These cells typically form inside lining with the lungs, stomach, or the sac that really encircles the heart. Thanks for expressing your ideas.

 48. It’s the best time to make some plans for the future and it
  is time to be happy. I’ve read this post and if I could I wish to suggest
  you few interesting things or tips. Maybe you could write next articles referring to this article.
  I desire to read more things about it!

 49. When I initially commented I clicked the “Notify me when new comments are added”
  checkbox and now each time a comment is added I get several emails with
  the same comment. Is there any way you can remove people from that
  service? Appreciate it!

 50. Hi! Someone in my Myspace group shared this site with us so
  I came to take a look. I’m definitely enjoying the information. I’m bookmarking and will be tweeting this to my followers!
  Terrific blog and superb design.

 51. It is perfect time to make some plans for the future and it’s time to be happy.
  I have learn this post and if I could I desire to suggest you
  few fascinating issues or tips. Maybe you can write subsequent articles
  regarding this article. I wish to learn even more
  issues about it!

 52. Hi, I do believe this is a great web site. I stumbledupon it 😉 I am going to return yet again since I book
  marked it. Money and freedom is the best way to change, may you be rich and
  continue to guide others.

 53. Thank you for your blog post. Jones and I have already been saving for a new ebook on this subject and your short article has made people like us to save our money. Your notions really clarified all our concerns. In fact, in excess of what we had acknowledged just before we came upon your great blog. We no longer nurture doubts and a troubled mind because you have actually attended to all of our needs in this post. Thanks

 54. It is appropriate time to make some plans for the future and it is time to be
  happy. I have read this post and if I could I want to suggest you few interesting things or
  tips. Perhaps you could write next articles referring to this article.

  I want to read even more things about it!

 55. I seriously love your blog.. Great colors & theme.

  Did you build this website yourself? Please reply back as I’m planning to create my own personal website and would like
  to find out where you got this from or exactly what
  the theme is called. Cheers!

 56. It is appropriate time to make some plans for the future
  and it’s time to be happy. I have learn this put up and if
  I could I desire to recommend you some fascinating things or tips.

  Maybe you can write next articles referring to this article.
  I desire to learn even more issues approximately it!

 57. Good – I should certainly pronounce, impressed with your site. I had no trouble navigating through all tabs and related information ended up being truly simple to do to access. I recently found what I hoped for before you know it at all. Reasonably unusual. Is likely to appreciate it for those who add forums or anything, site theme . a tones way for your customer to communicate. Excellent task.

 58. I will right away snatch your rss feed as I can’t to find your email subscription hyperlink or newsletter service.

  Do you have any? Please allow me recognize in order that I may subscribe.
  Thanks.

 59. I’ve been browsing online greater than 3 hours nowadays, but I by no means discovered any fascinating article like yours.

  It’s beautiful price sufficient for me. In my opinion, if all site owners and bloggers made excellent
  content as you did, the web can be a lot more useful than ever
  before.

 60. I have been browsing online more than 2 hours today, yet I never found any interesting article like
  yours. It is pretty worth enough for me. In my
  view, if all web owners and bloggers made good content as you did,
  the net will be a lot more useful than ever before.

 61. Hello fantastic blog! Does running a blog such as this require a large amount of work?
  I have virtually no expertise in coding however I
  was hoping to start my own blog in the near future.
  Anyways, should you have any ideas or techniques for new
  blog owners please share. I know this is off subject however
  I simply needed to ask. Many thanks!

 62. Hi there would you mind letting me know which webhost you’re utilizing?
  I’ve loaded your blog in 3 completely different internet browsers
  and I must say this blog loads a lot faster then most.

  Can you recommend a good hosting provider at a fair price?
  Cheers, I appreciate it!

 63. I’ll right away clutch your rss as I can not to find your
  e-mail subscription hyperlink or e-newsletter service. Do
  you’ve any? Kindly permit me know so that I
  may just subscribe. Thanks.

 64. It is perfect time to make a few plans for the future and it’s time to be happy.
  I have learn this post and if I could I wish to counsel you few interesting things or suggestions.

  Perhaps you can write next articles regarding this article.
  I desire to read more things about it!

 65. It’s perfect time to make some plans for the future and it is time to be
  happy. I have read this post and if I could I wish to suggest you few interesting things or tips.
  Perhaps you could write next articles referring to
  this article. I desire to read even more things about it!

 66. I’ll immediately take hold of your rss feed as I can not find your e-mail subscription link or e-newsletter
  service. Do you’ve any? Please permit me know so that
  I may just subscribe. Thanks.

 67. I’ve been browsing online more than 2 hours today, yet I never found any interesting article like yours.

  It’s pretty worth enough for me. Personally, if all webmasters
  and bloggers made good content as you did, the internet will be much more useful than ever before.

 68. Hi there just wanted to give you a brief heads up and let you
  know a few of the images aren’t loading correctly.
  I’m not sure why but I think its a linking issue. I’ve tried it in two different browsers and both
  show the same outcome.

 69. Hello would you mind stating which blog platform you’re working with?

  I’m going to start my own blog soon but I’m having a difficult
  time deciding between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal.
  The reason I ask is because your layout seems different then most blogs and I’m looking for something completely unique.
  P.S Apologies for getting off-topic but I had
  to ask!

 70. Hi! Someone in my Facebook group shared this site with us so I came to give it a look.

  I’m definitely enjoying the information. I’m bookmarking and will be tweeting this to my followers!
  Exceptional blog and wonderful style and design.

 71. One thing is that while you are searching for a education loan you may find that you will want a co-signer. There are many conditions where this is true because you may find that you do not employ a past credit score so the mortgage lender will require you have someone cosign the financial loan for you. Great post.

 72. I’ve been surfing on-line greater than 3 hours today, but
  I never discovered any interesting article like yours.
  It is pretty price enough for me. Personally, if all webmasters and bloggers made
  just right content material as you probably did, the
  web might be a lot more helpful than ever before.

 73. Hey! Someone in my Facebook group shared this site
  with us so I came to give it a look. I’m definitely loving the information. I’m
  book-marking and will be tweeting this to my followers! Excellent
  blog and fantastic style and design.

 74. I love your blog.. very nice colors & theme. Did you create this website
  yourself or did you hire someone to do it for you?
  Plz respond as I’m looking to create my own blog and would
  like to know where u got this from. kudos

 75. I’ve been surfing online more than 4 hours today,
  yet I never found any interesting article like yours. It’s pretty worth enough for me.

  Personally, if all website owners and bloggers made good
  content as you did, the web will be a lot more useful than ever before.

 76. I have been browsing on-line greater than 3 hours as of
  late, yet I never discovered any attention-grabbing article like yours.

  It’s lovely worth sufficient for me. In my view, if all website owners and bloggers made excellent content as you did, the internet will be much more
  helpful than ever before.

 77. I’ve been surfing online more than three hours today,
  yet I never found any interesting article like yours. It is pretty worth enough for me.

  In my opinion, if all webmasters and bloggers made good content as
  you did, the internet will be a lot more useful than ever before.

 78. I simply couldn’t go away your website prior to
  suggesting that I extremely enjoyed the standard information a
  person provide to your visitors? Is going to be again steadily to inspect new posts

 79. I do not know if it’s just me or if everybody else encountering problems with your website.

  It appears like some of the written text within your posts are running
  off the screen. Can someone else please comment and let
  me know if this is happening to them too? This may be a issue with my internet browser because
  I’ve had this happen previously. Thank you

 80. Hey there just wanted to give you a brief heads up
  and let you know a few of the pictures aren’t loading properly.
  I’m not sure why but I think its a linking issue. I’ve tried it in two different browsers and both show the
  same results.